Overwaarde? Voorkom erfbelasting met testament

Algemeen, 29-07-2020

Ruim 60% van de Nederlanders heeft geen testament. Toch is het goed om bewust na te denken over wat u achterlaat. Een goed testament kan veel familieleed én geld besparen.

Vrouw met kinderen op een bankje

 

Misverstanden over nalatenschap tussen partners

Er bestaan veel misverstanden over de verdeling van een nalatenschap wanneer 1 van de 2 partners overlijdt. De meeste 50-plussers denken dat de afwikkeling van een erfenis in Nederland prima door de wet geregeld is. Toch kan een goed testament veel familieleed én geld besparen.

‘Wie dan leeft, wie dan zorgt’, wordt weleens gezegd. Toch kan het leven van een achterblijvende partner na een overlijden, los van alle verdriet en rouw op een financieel drama uitlopen omdat er geen testament is. Door wetswijzigingen in de afgelopen jaren, is het vaak onduidelijk hoe het erfrecht nu wettelijk is geregeld. Met een testament regelt u vooraf duidelijkheid wanneer een dierbare wegvalt.

Met een testament voorkomt u direct afrekenen van erfbelasting
In de wet is automatisch geregeld dat bij overlijden, de overblijvende ouder en de kinderen samen erven. De langstlevende ouder is gebruiker van alle eigendommen. De kinderen zijn dan wel erfgenaam, maar krijgen nog niets in handen. Ze krijgen een soort ‘tegoed’ op de overblijvende ouder. 

Is er geen testament? Zo’n 8 maanden na het overlijden ligt de blauwe envelop op de deurmat. Er moet dan erfbelasting over de erfdelen van de kinderen afgerekend worden. Als de erfenis voor het merendeel bestaat uit het huis: hoe gaat u die erfbelasting dan betalen? Deze vervelende situatie is te voorkomen door een testament op te stellen. Hierin kunt u voorzieningen opnemen die kunnen zorgen voor verlaging van de erfbelasting. 

Voorkom met een testament ook een hoge eigen bijdrage zorgkosten
Bij langdurige zorg moet u van de wet (WLZ en WMO) een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage hangt af van de hoogte van uw vermogen en kan oplopen tot € 2.400,- per maand. Zolang u nog in de eigen (koop)woning woont, telt deze niet mee als vermogen. Maar zodra de woning wordt verkocht, wordt de eigen woning (na aftrek van de hypotheekschuld) meegeteld als vermogen.

Het is soms erg onrechtvaardig. Als u uw hele leven heeft gespaard of aflost op uw woning, dan is uw verschuldigde bijdrage een stuk hoger dan van iemand die niets heeft gespaard en alles heeft opgemaakt. Maar gelukkig is daar iets aan te doen met uw testament. Hierin kunt u namelijk de zogenaamde ‘AWBZ-clausule’ opnemen. Deze clausule regelt dat kinderen hun erfenis mogen opeisen als de langstlevende ouder een beroep doet op langdurige zorg. Door het uitkeren van de erfenis aan de kinderen, vermindert het vermogen en dus de eigen bijdrage aan zorg.

Levenstestament voor zekerheid bij leven
Naast een testament kan ook een levenstestament zinvol zijn. In een levenstestament legt u vast wie voor u financiële, medische en persoonlijke zaken regelt als u wilsonbekwaam wordt. Dat betekent dat u zelf geen beslissing meer kan nemen. Bijvoorbeeld door dementie.

Stel, 1 van de 2 partners wordt wilsonbekwaam. Dan is het niet vanzelfsprekend dat de ander zomaar kan beschikken en beslissen over de (gezamenlijke) eigendommen. Het is daarom verstandig om bij leven samen een volmacht vast te laten leggen in een levenstestament. Zo voorkomt u dat de partner van iemand die bijvoorbeeld door ziekte wilsonbekwaam is geworden, ineens voor alledaagse zaken bij de rechter om toestemming moet vragen.

Regel het goed, voor nu en later
Woonfonds werkt samen met TestamentHulp. Deze organisatie geeft advies en begeleiding bij het opstellen van (levens)testamenten. Voor € 875,- krijgen Woonfonds-klanten een testament en een levenstestament voor zowel u als uw partner. Dit is inclusief de notariskosten. Meld dat u klant bij ons bent bij het maken van een afspraak.

Ga voor meer informatie naar testamenthulp.nl of bel 085 - 8000 111 voor meer informatie. Voor een 1e gesprek met een erfrechtspecialist van TestamentHulp betaalt u niets. Aan het einde van het gesprek weet u of ook een testament en levenstestament voor u van belang zijn.

Woonfonds adviseert niet over testamenten. U beslist zelf of een testament voor u zinvol is. Wij zijn niet aansprakelijk voor de dienstverlening van testamenthulp.nl.

Notaris

 

Goed geregeld bij Woonfonds

Als u dan toch bezig bent met financiële rust regelen voor later. Overweeg dan ook eens om overwaarde op uw woning om te zetten in vrij besteedbaar vermogen. Dit kunt u nu al regelen met de Krediethypotheek van Woonfonds. Dan kunt u nú genieten en regelt u het ook goed voor later. Omdat u niet weet wat komen gaat. 

Heeft u vragen?
Bel gerust een van onze medewerkers op 013 461 20 10. We zijn er van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 21.00 uur. En op vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur.

Wilt u advies?
Maak een afspraak met een adviseur bij u in de buurt.
Vind uw adviseur

Meer Extra