Over de lage hypotheekrente en landelijk wonen

Algemeen, 19-01-2021

Een koopwoning is nog steeds in trek volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). ‘Vooral door de lage hypotheekrente’, zegt voorzitter Onno Hoes. We vragen Onno naar de details.

boerderij met land

 

Wie profiteert het meest van de lage hypotheekrente?

‘Spekkopers in deze markt zijn vooral mensen die door een verhuizing de hypotheek aflossen die ze in het verleden afsloten. De hypotheekrentes uit het verleden liggen vaak fors hoger. Bij de verkoop van de woning ontstaat de mogelijkheid om de hypotheek met relatief hoge rente af te lossen, om vervolgens een nieuwe hypotheek af te sluiten tegen een lager tarief.

Ook hebben veel woningeigenaren de luxe van overwaarde. Zeker als ze hun huis langer geleden kochten. Deze overwaarde kan ingezet worden bij de koop van een nieuwe woning. In combinatie met de gedaalde rentes is het dan voor veel mensen mogelijk om groter te gaan wonen, zonder stijgende woonlasten. Sterker nog, ik zie verkopers die naar een duurdere woning verhuizen slechts de helft betalen van wat er eerst maandelijks werd afgeschreven.

Overigens raad ik altijd aan om een financieel adviseur in de hand te nemen. Hij of zij kan beoordelen wat uw financiële ruimte is en of het kopen van een woning past bij uw situatie. Overweeg ook het inschakelen van een aankoopmakelaar. Die heeft lokale ervaring, kan de onderhandeling voor u voeren en weet wat een reële prijs is voor woningen in uw omgeving.’

Ziet de NVM een trek naar het platteland?
‘Het is niet direct zo dat mensen massaal hun koffers pakken en uit de stad vertrekken. Wel zien we op Funda een toenemende interesse in landelijke gebieden. Een trend die al een jaar of 10 aan de gang is en in coronatijd is versterkt. Veel mensen zoeken nu meer woonruimte, bijvoorbeeld omdat ze thuiswerken en de woonkamer geen ideale werkomgeving blijkt. Een blik op de coronakaart maakt daarnaast duidelijk dat het virus vooral grip heeft op drukbevolkte steden. Nóg een reden om rust en ruimte op te zoeken.

Opvallend is dat mensen landelijk blijven wonen als ze daar eenmaal voor kozen, ook bij een nieuwe verhuizing. Door de toegenomen interesse zien we de prijzen in onder andere Limburg, Friesland en Groningen oplopen. Dat is positief voor eigenaren daar, maar kan ook een nadeel zijn voor mensen die daar in hun eigen omgeving willen verhuizen.’

Wat zijn belangrijke eisen voor verhuizen naar de provincie?
‘Een van de vereisten is een goede infrastructuur. Met een wijdvertakt openbaar vervoersysteem en wegennet hebben we het in Nederland aardig op orde. Misschien nog wel belangrijker is een betrouwbare digitale infrastructuur. Op dit gebied is ook veel vooruitgang geboekt in de afgelopen jaren. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de interesse van grote tech-bedrijven om zich in Nederlandse landelijke gebieden te vestigen. 

Uiteraard speelt ook de nabijheid van familie, vrienden en kennissen een rol, net als werk en werkgelegenheid. Het hangt van de persoonlijke omstandigheden af welke factoren het zwaarst wegen.’

Notaris

Wilt u ruimer wonen en profiteren van de lage rentestand?

Ga eens langs bij uw financieel adviseur en vraag na wat de financiële ruimte is in uw situatie. Misschien is ruimer of misschien zelfs wel vrijstaand wonen dichterbij dan u denkt.
Vind uw adviseur

Meer Extra