geld lenen kost geld

Investeren in vastgoed: wat is een goede aankoop?

Woningverhuur, 23-07-2020

Investeren in vastgoed kan meer opleveren dan een goed gevulde spaarrekening. De woning zelf heeft veel invloed op het rendement. Angela Meiling van Rotsvast Verhuur en Vastgoedbeheer geeft tips om een geschikte woning te vinden.

Meer rendement

 

Tweede huis kopen: in het centrum of net daarbuiten?

‘Het belangrijkste is dat u aan de lange termijn denkt. Aan uw rendement. Zoekt u een woning in het stadscentrum of juist een paar straten verderop? Een pand aan de rand is een stuk goedkoper, met een lagere WOZ-waarde en dus minder kosten. Ja, de huur zal iets lager zijn. Maar de binnenstad kost u tienduizenden euro’s meer in aanschaf, terwijl het in verhuur vaak niet veel meer opbrengt. Bovendien kent de stadsrand voordelen voor de huurder: er is meer parkeerruimte en minder overlast. En toch staat de woning in de stad, op loopafstand van allerlei voorzieningen.’ Aldus Angela Meiling van Rotsvast.

Investeren in een pand
‘Sommige investeerders willen per se een eengezinswoning aankopen. Maar vergelijk het met de aanschaf van een appartement en dan zit daar minimaal € 40.000,- verschil tussen. Neem Tilburg als voorbeeld. Een eengezinswoning huurt u hier voor € 825,- tot € 1.000,- en een appartement voor € 665,- tot € 800,-. Qua rendement duurt het dan zeker 15 jaar voordat u die extra € 40.000,- terugverdient. 

Maar wat is dan de meest ideale verhuurwoning? Dat is in Tilburg volgens mij op dit moment een appartement van 65 tot 80 m2, met in ieder geval 2 slaapkamers, een keuken en badkamer in goede staat. En een buitenruimte: een balkon of terras doet het altijd goed. Er is veel vraag naar zulke appartementen, waardoor hierin weinig leegstand is, en de prijzen zijn relatief laag waardoor het rendement dus hoger is.’

Onderhoud van een verhuurwoning
Angela Meiling vervolgt: ‘Een eengezinswoning vraagt om meer onderhoud: het dak, de schuur, de schuttingen... Bij het eerder genoemde appartement zijn de onderhoudskosten juist weer lager. Natuurlijk moet u dan wel rekening houden met de VvE-kosten (Vereniging van Eigenaren), waarvan u een deel mag doorbelasten aan de huurder. 

Zie die kosten als een maandelijkse inleg voor onderhoud. Geen schuttingen of schuur, maar de buitenkozijnen en de lift. Vraag wel altijd vooraf na hoe de VvE tegenover verhuur staat en wat de regels zijn. Wat de verhuurwoning betreft: wij raden het altijd af om een dure houten vloer te leggen. Dat is een flinke investering. Een nette laminaatvloer volstaat ook. U hoeft er niet zelf te wonen.’

Punten bepalen deels de huurprijs
‘Eigenaren beslissen over de huurprijs, maar deze wordt ook bepaald aan de hand van een puntensysteem. Boven de 142 punten mag u zelf de huurprijs vaststellen. Wat is alles waard binnen de 4 muren? 

Een huurwoning krijgt bijvoorbeeld punten voor thermostatische kranen, tegelwerk tot het plafond, een zwevend toilet, een extra badkamerkastje of een balkon. Het kost niet altijd veel geld om een beetje luxe toe te voegen, waardoor u de huurprijs kunt verhogen. In Tilburg is het bijvoorbeeld goed mogelijk om met een appartement boven de 142 punten uit te komen. De aanschaf van een inbouwvaatwasser is al interessant. Dat kost u een paar honderd euro, maar u kunt dan meer huur vragen’, besluit Angela Meiling.
 

Plannen om een (2e) woning te verhuren?

Bel ons gerust op 013 461 20 10 als u meer wilt weten over onze Woningverhuur Hypotheek en de kansen en risico’s die daarbij horen. Wilt u persoonlijk advies over uw investering in woningverhuur? We werken samen met adviseurs die weten wat er allemaal bij komt kijken. Maak een afspraak met een adviseur bij u in de buurt.
Beginnergids woonverhuur

In welke regio levert woningverhuur het meest op?

Kijk welke factoren er meespelen bij het bepalen van de beste regio voor het kopen van een verhuurwoning.
Download gratis

Meer extra