Een hypotheek voor zzp zonder jaarcijfers afsluiten

29-07-2021

Steeds meer hypotheekverstrekkers bieden hypotheken voor zelfstandigen. Ook Woonfonds heeft een speciale hypotheek voor ondernemers: de Zelfstandigen Hypotheek. Die is al voor zzp’ers die 12 maanden ondernemen.

Man met zak cement

 

Zzp-hypotheek: uw inkomen bepaalt de maximale hypotheek

Bij zelfstandig ondernemers wisselen de inkomsten soms per maand. Hoeveel kunt u dan maximaal lenen om een woning te kopen? Dat hangt af van uw toetsinkomen. Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijkt dit inkomen uit een inkomensverklaring. Zonder NHG wordt het inkomen berekend door een gemiddelde te nemen van het netto inkomen (winst) van achtereenvolgende jaren. Bij startende zelfstandigen kan inkomen uit eerdere (vaste) dienstverbanden meegerekend worden.

Hypotheek voor ondernemers zonder jaarcijfers

Wilt u een hypotheek voor zelfstandigen met beperkte jaarcijfers afsluiten? Bij Woonfonds kan dit niet zonder jaarcijfers. Wel kunt u als zzp’er al met minimaal 1 boekjaar terecht bij Woonfonds. Dus al bij 12 aaneengesloten maanden ondernemen en geen heel kalenderjaar zoals bij de meeste hypotheekaanbieders. 

Voor de startende zzp’er: een hypotheek vanaf 1 jaar
Hoewel een zzp-hypotheek zonder jaarcijfers niet mogelijk is, hoeft u bij Woonfonds niet 3 jaar zelfstandig te zijn om een hypotheek te krijgen. Vanaf 1 boekjaar zijn er mogelijkheden met én zonder NHG en zelfs met inkomen uit vroeger dienstverband. Bereken uw toetsinkomen en lees alles over een hypotheek vanaf 1 jaar zzp.

Langer dan 3 jaar zelfstandig?
Er zijn veel rekenmethoden die uw inkomen bepalen als u langer dan 3 jaar ondernemer bent. Dat is fijn want dit inkomen bepaalt uiteindelijk of u uw droomhuis kunt betalen. Een voorbeeld is de 1-2-3-berekenmethode. Hierbij telt het jaarinkomen van het 3e jaar 3 keer mee. Het 2e jaar 2 keer en het 1e jaar 1 keer. Dit is ideaal bij een groeiende onderneming.

Man achter de laptop

Bent u al bij een adviseur geweest?

Wilt u weten wat er met de Zelfstandigen Hypotheek voor zzp’ers en ondernemers mogelijk is in uw situatie? Plan een gratis oriëntatiegesprek met een onafhankelijk adviseur. Dan weet u precies hoeveel u kunt lenen voor uw droomhuis.
Maak een adviesafspraak

Meer Extra